Author Topic: 2009 Iím sure itís not getting fuel ⛽️  (Read 445 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

1342fire

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 22
  • Country: gb
  • HAR Member
2009 Iím sure itís not getting fuel ⛽️
« on: February 12, 2021, 12:09:11 »
Hi all

Iíve picked up a 2009 FI abs MODEL.
 
Itís not been started from 2016 approximately
Looking when it was last mot (U.K.)bike.


This is what I have done so far to it
New battery
New petrol and dump the fuel in the pump.

It is priming and pressurising fuel.
FI light will go out.

Spark ⚡️ is ok and the plugs.


The problem is it will not fire up and just keeps
Cranking over.

So Iíve had the tank off it.
Open up the air box and given it some fuel
In the inlets and easy start
It started up on it.

So it must be something to do with the Injection
side of it. It may be just a bad connection where
Itís been standing?.

But Iím struggling to find any information
On this model.

I can find 99-07 manual.

I have got a 07 abs FI MODEL
and it has a choke/ fast run
Lever for the injection.

So I need some help if possible please how do I
Go about this.

zebulon

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 4.267
  • Country: fr
  • 2020 AT Matte Black Metallic
Re: 2009 Iím sure itís not getting fuel ⛽️
« Reply #1 on: February 12, 2021, 12:33:33 »
Hello
First of all, the best way is to say hello and a presentation in the right thread when you come in a new house  ;) sure you've seen Wales flag for your profile if necessary
You must hear the pump when you put on ignition. Sure the search module (up right) can helps you to find some information. Have you clean the tank and fuel filters?  VCIF_salut
« Last Edit: February 12, 2021, 12:35:06 by zebulon »
Alone we go faster, together we go further

I do not ride fast, I ride far

2016 AT Digital Silver - 2011 Shasta white - 2007 Bloom Red - 2001 Candy Phoenix blue

1342fire

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 22
  • Country: gb
  • HAR Member
Re: 2009 Iím sure itís not getting fuel ⛽️
« Reply #2 on: February 13, 2021, 01:05:41 »
Hi there
Yes pump is working fine and checked lots of pressure.
When you turn it on.

FI LIGHT is out.
and  Kill switch on.

Iíve had the tank off and dump the old fuel out
And from the pump.

Check I have had the air out of the pump when I put new petrol in.

New air filter but thatís not the problem.

It will keep cranking over. I give it some petrol and it fired up

Do I need help with the inlet side on what to check out please.

1342fire

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 22
  • Country: gb
  • HAR Member
Re: 2009 Iím sure itís not getting fuel ⛽️
« Reply #3 on: February 13, 2021, 01:43:45 »
I forgot to ask also the injection on the 07 model has like a choke lever.

And the 09 model do not have this on it.

Itís like full automatic cold start?.

Thanks

zebulon

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 4.267
  • Country: fr
  • 2020 AT Matte Black Metallic
Re: 2009 Iím sure itís not getting fuel ⛽️
« Reply #4 on: February 13, 2021, 12:27:29 »
Itís like full automatic cold start?.


Yes  VCIF_ThumbUp
Alone we go faster, together we go further

I do not ride fast, I ride far

2016 AT Digital Silver - 2011 Shasta white - 2007 Bloom Red - 2001 Candy Phoenix blue

1342fire

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 22
  • Country: gb
  • HAR Member
Re: 2009 Iím sure itís not getting fuel ⛽️
« Reply #5 on: February 13, 2021, 12:34:00 »
Iím not sure what you mean 🤷‍♂️Thanks

Truck

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 11
  • Country: gb
  • HAR Member
Re: 2009 Iím sure itís not getting fuel ⛽️
« Reply #6 on: February 14, 2021, 02:18:40 »
Could be the injectors have stuck closed, do you have fuel up to the injectors ?
Get a noid light or a led to check the injectors are being switched by the ecu.

1342fire

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 22
  • Country: gb
  • HAR Member
Re: 2009 Iím sure itís not getting fuel ⛽️
« Reply #7 on: February 14, 2021, 02:31:53 »
Thank you for your reply.

This is my next move to remove the fuel tank again and air box
To see what is going on.

Itís quite possible they have stuck over time.

I was hoping to find a oem workshop manual
First.

In case I need to check the sensors also.

Also where do I find the plug for the FI codes
Do you know by any chance?.
Thanks

Truck

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 11
  • Country: gb
  • HAR Member
Re: 2009 Iím sure itís not getting fuel ⛽️
« Reply #8 on: February 15, 2021, 01:10:23 »
Also where do I find the plug for the FI codes
Do you know by any chance?.
Thanks
Under the seat by the battery has a red blanking plug on it iirc

1342fire

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 22
  • Country: gb
  • HAR Member
Re: 2009 Iím sure itís not getting fuel ⛽️
« Reply #9 on: February 15, 2021, 10:15:55 »
Ok I will have a look for it thank you 👍

1342fire

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 22
  • Country: gb
  • HAR Member
Re: 2009 Iím sure itís not getting fuel ⛽️
« Reply #10 on: February 22, 2021, 19:51:16 »
Woohoo itís alive lol Iíve got it running tidy now.

I was right the injectors had stuck and playing up.

It not run for 5 years.
The sun was out and I was on the case lol
Iím a retired car mechanic by trade.
Still like the old stuff mind lol

I can now start to tidy it up now.

Snurrepus

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 278
  • Country: no
  • 2008 Black Beauty
Re: 2009 Iím sure itís not getting fuel ⛽️
« Reply #11 on: February 23, 2021, 13:53:51 »
Woohoo itís alive lol Iíve got it running tidy now.

I was right the injectors had stuck and playing up.

It not run for 5 years.
The sun was out and I was on the case lol
Iím a retired car mechanic by trade.
Still like the old stuff mind lol

I can now start to tidy it up now.

Congratulations!!
Well done  ;D
See you in Bieszczady - sooner or later ;)

VIM 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21...?

1342fire

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 22
  • Country: gb
  • HAR Member
Re: 2009 Iím sure itís not getting fuel ⛽️
« Reply #12 on: February 23, 2021, 14:15:47 »
Thank you
I had has a non runner
The engine is working lovely now.

So Iím going to plod on with the things that needs doing
To recommission for the road and some Mods
To tidy it up.

MrKiwi

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1.225
  • Country: nz
  • Africa Twin Tri-colour DCT
Re: 2009 Iím sure itís not getting fuel ⛽️
« Reply #13 on: February 25, 2021, 23:06:20 »
this thread needs pictures  ;D
MrKiwi
always thinking about my next ride

1342fire

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 22
  • Country: gb
  • HAR Member
Re: 2009 Iím sure itís not getting fuel ⛽️
« Reply #14 on: February 25, 2021, 23:28:29 »
Iím not very good at all this stuff lol

But Iím I will be doing a lot of work on this bike to get it back a
Good shape.

Iím dropping the seat off Saturday for a custom job 👌👍
Then Iím checking it front to back because itís been stood for
So long.
The engine sounds lovely tbh.